Fedotova kontra Oroszország

Ügyszám: 
1932/2010
2012. október 31
Rövid összefoglaló: 

A leszbikus aktivistával szemben pénzbírságot szabtak ki az orosz hatóságok homoszexuális propaganda nyilvános népszerűsítéséért. Mivel a sérelmet nem sikerült orvosolni a nemzeti jogorvoslati rendszer keretében így az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordult a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában foglalt jogai megsértése miatt, ahol megállapításra került, hogy a kérelmező korlátozásával sérült a véleménynyilvánításhoz való joga, valamint szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés is megvalósult, mivel Oroszország nem tudta megfelelően igazolni, hogy a heteorszexuális propaganda engedélyezésével szemben miért korlátozza a homoszexuális propagandát.

Tényállás: 

Irina Fedotova egy nyíltan leszbikus aktivista, Oroszországban tevékenykedik LMBT emberek védelme érdekében. 2009 márciusában, egy meleg és leszbikus emberekkel szembeni toleranciát hirdető kezdeményezés keretében egy „A homoszexuális normális” és a „Büszke vagyok a homoszexualitásomra” transzparenseket tartott a kezében egy iskola közelében. A rendőrség félbeszakította az akcióját és a hatóságok homoszexuális propagandát célzó nyilvános tevékenység miatt pénzbüntetést szabtak ki. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának bizonyos cikkeire is hivatkozva fellebbezett a pénzbírság kiszabása ellen. A bíróság azonban jogszerűnek találta az alkotmányos jogok korlátozását az alkotmányos rend, közerkölcs, egészség, valamint mások joga és jogos érdekének védelme érdekében. A kérelmező ezután az alkotmánybírósághoz fordult, amely elutasította a keresetét arra hivatkozva, hogy a homoszexuális propagandával szembeni védelem szükséges volt. Ezek után fordult Irina Fedotova az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához, mivel véleménye szerint Oroszország megsértette a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában foglalt véleménynyilvánítás szabadságát (19. cikk) és a törvény előtti egyenlőséget is (26. cikk).

Döntés: 

A Bizottság nem találta kétségesnek, hogy a kérelmezőnek a véleménynyilvánításhoz való joga sérült. Megállapítja, hogy az ezzel kapcsolatos esetleges korlátozásoknak összhangban kell lennie az Egyezségokmányban foglaltakkal, valamint, hogy ebben az esetben a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása mellett megkülönböztetés is megvalósult, mivel szexuális irányultsága alapján ítélték meg a kérelmező helyzetét. Alapja, hogy Oroszország nem tudott meggyőző bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy miért lehetséges a heteroszexuális propaganda, miközben a homoszexuális propaganda tiltott.

Idézetek: 

„Az erkölcs koncepciója különböző társadalmi, filozófiai és vallási hagyományból ered, ebből következően a korlátozásoknak az erkölcsök védelme érdekében alapelveken kell alapulni, nem közvetlenül a tradíciókból kell származtatni. Minden ilyen korlátozásnak összhangban kell lennie az emberi jogok egyetemességével és a megkülönböztetésmentesség alapelvével.”

„A Bizottság azon az állásponton van, hogy a „Homoszexualitás normális” és a „Büszke vagyok a homoszexualitásomra” transzparenseknek egy középiskola közelében történt felmutatásával a kérelmező nem végzett olyan nyilvános tevékenységet, ami a kiskorúak bevonására irányult volna bármilyen szexuális tevékenységbe, vagy hogy bármelyik szexuális irányultságot támogatja. Inkább csak kinyilvánította a szexuális irányultságát és ennek elfogadását kereste.”